Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting

Ruimtelijke ordening

Ruimtelijke ordening

De Omgevingswet treedt in werking op 1 januari 2022. Om op tijd klaar te zijn voor de invoering van de Omgevingswet wordt deze opgave projectmatig aangepakt. In 2021 is een groot aantal projecten, conform het vastgestelde Plan van Aanpak Implementatie Omgevingswet gereed.
De Omgevingsvisie wordt afgerond. Daarnaast wordt het omgevingsplandeel voor de Woonkernen afgerond en worden de omgevingsplandelen voor de Bedrijventerreinen het Buitengebied gestart. Ook zijn wij aan de slag met de gemeenten Sittard-Geleen en Beek, de provincie Limburg en Chemelot om een eenduidige regeling te ontwerpen voor het terrein van Chemelot (inclusief IAZI en de Haven, gelegen in onze gemeente) en een uniforme regeling ten aanzien van het invloedgebied van Chemelot.
Verder zijn de werkprocessen van omgevingsvergunningen aangepast op de nieuwe wetten en regels. Het (ruimtelijke) participatiebeleid wordt voltooid en in de praktijk getoetst, mede via de ingestelde raadsreflectiegroep.
De Omgevingswet is echter breder dan alleen ruimtelijke ordening. Daarom wordt ook gesproken van een totale stelselherziening. De Omgevingswet is ook van invloed op ICT. Er komt landelijk een
Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Wij zorgen ervoor dat wij voor wat betreft de applicaties, het gegevensbeheer en de digitale dienstverlening de basis op orde hebben en wij treffen de nodige maatregelen om aan te kunnen sluiten op deze landelijke voorziening. Hiervoor worden applicaties aangeschaft en geïmplementeerd.  
Tenslotte richt een aantal van de deelprojecten zich op informatievoorziening en dienstverlening en zal intern worden gekeken naar taken, functies en formatie, gelet op de gewijzigde werkzaamheden die de Omgevingswet met zich zal gaan brengen.

Deze pagina is gebouwd op 10/31/2020 20:02:08 met de export van 10/31/2020 19:52:30