Crisisbeheersing en Brandweer
Crisisbeheersing
- In 2021 zal de verdere borging van de samenwerking met interne en externe partners aandacht vergen. Speerpunten zijn de intensivering van de samenwerking met Veiligheidsregio Limburg Noord, risicocommunicatie en informatiemanagement.
- Het gaat bij risicocommunicatie er om het zo te organiseren dat de Veiligheidsregio vooruit denkt en antwoord geeft op vragen die kunnen spelen en dat de communicatie klantgericht wordt uitgevoerd voor burgers, partners en media. Daarbij wordt gebruik gemaakt van middelen om de verschillende doelgroepen te kunnen bereiken. Het vraagt een continue monitoring en analyse van de aanwezige risico’s en scenario-ontwikkeling.
- De Veiligheidsregio investeert de komende jaren in informatiemanagement. Het delen van relevante informatie tussen hulpdiensten, gemeenten en hun partners wordt steeds belangrijker en biedt ook kansen om het gezamenlijk optreden bij incidenten adequaat en vakkundig aan te pakken.
- De Veiligheidsregio draagt zorg voor het aanbieden van adequate opleidings-, trainings- en oefenprogramma’s, maar stelt ook handreikingen op voor gemeenten bijvoorbeeld de handreiking aanpak evenementen Veiligheidsregio Zuid-Limburg welke conform bestuurlijke opdracht in gezamenlijkheid met VRLN ingevuld en geborgd.
Brandweer
2021 staat in het teken van de verdere implementatie van de organisatie inrichting. Op inhoudelijk vlak zijn er een aantal ontwikkelingen binnen vakbekwaamheid geïmplementeerd en zijn de ideeën rondom hybride werken verder uitgewerkt. Het primaire brandweerproces is een blijvend aandachtspunt. Het blijft een uitdaging om de paraatheid middels de roosters op orde te houden binnen de budgettaire kaders. Landelijk speelt het dossier vrijwilligheid waarover naar verwachting in 2021 meer duidelijkheid is.